treavalon.com

 

BUDGETHUWELIJKEN 09.02.2018

 


Die middag waren er 6 budgethuwelijken. De eerste om half drie en de laatste om 10 over vier. Dus binnen 2 uur moesten er 6 huwelijken worden voltrokken waarvan er 1 in toga.

Internationaal was het allemaal wel: 2 bruidsparen van Marokkaanse origine, een bruidspaar van Turkse origine, een van Surinaamse origine en twee Nederlandse stellen. Gelukkig waren ze allemaal op tijd zodat ik achter elkaar kon doorkachelen.

De beveiliging hielp het trouwzaaltje/kamertje, de ex-ruimte van de dokter, in te richten en met de hulp was ik blij.Om half vijf kon ik met een diepe zucht het laatste bruidspaar uitgeleide doen en de aktes en de toga terugbrengen naar de afdeling.

Ik was best wel moe want je moet toch elke keer weer openen, afsluiten, openen, afsluiten. En dat zes keer. Maar toch keek ik er met een redelijke tevredenheid op terug. Op naar het weekend.

 

 

  

 

BUDGETCEREMONIE


Een budgetceremonie is nieuw. Het kan een budgetceremonie voor een huwelijk zijn maar ook voor een partnerschapsregistratie. Wat zij beiden gemeen hebben is dat het maximaal 10 minuten mag duren.

En in die 10 minuten moet je als trouwambtenaar de namen van het bruidspaar vragen, de namen van de getuigen, jezelf voorstellen, het ja-woord bij een huwelijk aan het bruidspaar zien te ontlokken, moet de aktes gelezen worden door het bruidspaar, de aktes getekend worden door het bruidspaar, de maximaal 4 getuigen en de trouwambtenaar.

En dan moet je ze ook nog binnen die tien minuten met een glimlacht zien weg te krijgen. Kortom, een 'hell of a job' voor de trouwambtenaar en dat voor ruim 160 Euro voor de gemeente.

 

  

 

41 JAAR

 

Op 11 maart 1975 voltrok ik mijn eerste huwelijk. Een paar maanden daarna trouwde ik een toenmalige vriend van mijn broer. Dat was best wel spannend want zo veel ervaring had ik niet. En dan nog bekenden.

Deze vriend kwam ik later met zijn broer nog wel eens tegen toen ik voorzitter was van The Dutch Dinky Society en er jaarlijks ‘conventions’ werden gehouden. Maar toen weer jaren niet en eigenlijk was ik het vergeten dat ik dit huwelijk had voltrokken.

Tot ruim een jaar geleden! Ik werd benaderd door die vriend met de vraag of ik nog steeds huwelijken voltrok.. Het antwoord was ‘ja’. Hun artistieke dochter, die trouwen tot nu toe moderne truttigheid vond, wilde nu wel trouwen. Een voorgesprek met het bruidspaar volgde en het klikte.

En 41 jaar na het huwelijk van de ouders op het ‘oude stadhuis’ voltrok ik het huwelijk in 2016 op de Stopera. In de Wim T. Schipperszaal waar al die jaren nog niets aan was veranderd. Het was heel apart en mooi allemaal en een gecombineerde foto, met de betrokken bruidsparen en ikzelf (2x) erop heb ik inmiddels mogen ontvangen. Bijzonder!!!


Naar boven

Copyright © 2014. Alle rechten voorbehouden treavalon.com