treavalon.com

 

A MERRY X-MAS

 

 

Hij keek zijn agenda eens na. Half december en hij had al ruim 100 huwelijken en partnerschapsregistraties voltrokken. Waaronder heel veel budgetceremonies. Het was mooi geweest en hoog tijd voor fijne kerstdagen en een sfeervolle jaarwisseling. Vandaag was het 23 december en tijd om aan kerststollen te denken. Hij besloot nog even ‘amsterdam.nl’ te raadplegen want als babs wist je maar nooit wie of wat er te melden was. En ja hoor, een bericht van de planner. Of hij nog een huwelijk aan huis op Kerstavond wilde doen. De bruidegom lag op sterven en natuurlijk was er niemand anders beschikbaar op kerstavond om deze klus te verrichten. En.....er zouden natuurlijk minder dan 20 mensen aanwezig zijn dus een bode zat er niet in. De akte lag op het stadsdeel Noord.

Begin 20 waren ze beiden. Syrisch en orthodox van huis uit. Ze kenden elkaar niet want hij woonde in Homs en zij in Aleppo. Haar ouders waren door rebellen doodgeschoten en hij dreigde in de gevangenis terecht te komen. Ze sloegen beiden op de vlucht en getraumatiseerd en wel kwamen ze elkaar in Noord-Syrie tegen en besloten samen op te trekken naar een land van veiligheid. Het werd een barre tocht van maanden vol ontberingen. En gelukkig werd ze nog net niet verkracht. Na maanden en maanden kwamen ze bij het AZC in Appelscha aan. En na weer maanden en maanden van verplaatsingen kregen ze een verblijfsvergunning en een sober arbeiderswoninkje in Amsterdam-Noord. Ondanks de Syrisch-orthodoxe richtlijnen was ze hoog zwanger en ze was met Kerst uitgerekend. Maar de kleine werd een paar dagen eerder geboren. En kort daarvoor bleek dat de vader van dit nieuwe leven een agressieve vorm van kanker had. Hij was uitbehandeld. Het zou verstandig zijn te trouwen voor de geboorte van de kleine maar dat was niet meer mogelijk. Dan maar zo snel mogelijk daarna. Het huisje was nog helemaal leeg op een ledikantje, een bankstel en een bed na. Gelukkig had een kerkelijke instelling hen hierbij geholpen en ze hadden ook gezorgd dat er gas en licht was. En nu was het kerstavond en het wachten was op de trouwambtenaar.

Hij was in Damascus, Homs en Aleppo geweest en waar dan niet in Syrië. Ook in de Bekaa-vallei in Libanon waar hevige gevechten hadden plaatsgevonden. De oude dictator Assad had het voor het zeggen in Syrië en op elke hoek van de straat hing wel een groot affiche met zijn portret. Een dictator in de stijl van Tito en Khadafffi. Geen prettige heerschappen maar hun geheime diensten hielden de verschillende groeperingen wel onder de duim. En toen 'de lente' aanbrak zagen die groeperingen hun kansen schoon, ook in Syrië, maar hoe het afliep weten we inmiddels. Verkeerd gegokt en een land in puin, beschoten door Russen en Amerikanen met indirecte Nederlandse steun.

Om acht uur 's avonds was hij er. Met egards werd hij ontvangen. Voldoende getuigen waren er ook. Na het eerste kopje koffie voltrok hij op sobere wijze het huwelijk. Na het tweede kopje vertrok hij. Niet nadat hij de dame van de hulpverlening vijftig Euro in haar hand had gestopt ‘voor de baby’. Uiteindelijk wilde hij hieraan niets verdienen.

Jozef, Maria, Jezus en de herberg had hij dan wel niet gezien maar het voelde wel zo. En met een traan in zijn ogen ging hij naar huis, zijn kerstavond tegemoet.

 

2018 adri appelman

 

 

  

 

BUDGETHUWELIJKEN 09.02.2018

 


Die middag waren er 6 budgethuwelijken. De eerste om half drie en de laatste om 10 over vier. Dus binnen 2 uur moesten er 6 huwelijken worden voltrokken waarvan er 1 in toga.

Internationaal was het allemaal wel: 2 bruidsparen van Marokkaanse origine, een bruidspaar van Turkse origine, een van Surinaamse origine en twee Nederlandse stellen. Gelukkig waren ze allemaal op tijd zodat ik achter elkaar kon doorkachelen.

De beveiliging hielp het trouwzaaltje/kamertje, de ex-ruimte van de dokter, in te richten en met de hulp was ik blij.Om half vijf kon ik met een diepe zucht het laatste bruidspaar uitgeleide doen en de aktes en de toga terugbrengen naar de afdeling.

Ik was best wel moe want je moet toch elke keer weer openen, afsluiten, openen, afsluiten. En dat zes keer. Maar toch keek ik er met een redelijke tevredenheid op terug. Op naar het weekend.

 

 

  

 

BUDGETCEREMONIE


Een budgetceremonie is nieuw. Het kan een budgetceremonie voor een huwelijk zijn maar ook voor een partnerschapsregistratie. Wat zij beiden gemeen hebben is dat het maximaal 10 minuten mag duren.

En in die 10 minuten moet je als trouwambtenaar de namen van het bruidspaar vragen, de namen van de getuigen, jezelf voorstellen, het ja-woord bij een huwelijk aan het bruidspaar zien te ontlokken, moet de aktes gelezen worden door het bruidspaar, de aktes getekend worden door het bruidspaar, de maximaal 4 getuigen en de trouwambtenaar.

En dan moet je ze ook nog binnen die tien minuten met een glimlacht zien weg te krijgen. Kortom, een 'hell of a job' voor de trouwambtenaar en dat voor ruim 160 Euro voor de gemeente.

 

  

Naar boven

Copyright © 2014. Alle rechten voorbehouden treavalon.com